Telki

Telki község és nevezetességei

Telki alig háromszáz lelket számláló, szerény kis faluként érte meg a rendszerváltást. A 90-es években jelentek meg az első kiköltözők, majd a faluvezetés – felismerve az agglomeráció ezen érintetlen zugának kiemelkedő lehetőségeit -, fejlesztésekbe és belterületbe-vonásokba kezdett, és a jó környezeti adottságokkal rendelkező község a fővárosból kiköltözők kedvelt célpontjává vált. A település lélekszáma a rövid idő alatt nagymértékben megemelkedett, 2020-ban már meghaladja a 4000 főt.

Az egykori kis falura már csak az ófalu néhány utcája, elsősorban a Petőfi Sándor utca és a Rákóczi utca emlékeztet. A művelődési ház épületegyüttese egy régi pajtaépület felújításával és egy parasztház átépítésével jött létre, míg a polgármesteri hivatal az egykori falusi iskolában működik. Egyebekben a település arculata inkább kertvárosias jellegű, modern középületekkel, rendezett közterületekkel.

Legértékesebb műemléke a régi faluközpontban álló pestiskereszt, amely a XVIII. illetve a XIX. században készült. Római katolikus temploma 1802-ben épült késő barokk, korai klasszicista (copf) stílusban.

A polgármesteri hivatal falán emléktábla, a művelődési házban gazdag helytörténeti gyűjtemény, a Fő utcán egy-két szépen felújított parasztház, kerekes kutak, kőkeresztek idézik meg a település egykori német ajkú lakosságát. Az ő buzgalmukat tükrözi a temető előtti kis kápolna, valamint a Telki és Budajenő határában épült és nemrég helyreállított Szűz Mária királynő kápolna. A helytörténeti kiállítás a németek elűzése után betelepített székelyek kultúrájáról és beilleszkedéséről is megemlékezik.

Telki Kodolányi János szülőfaluja, amire emléktábla hívja fel a figyelmet az író szülőházán, valamint egy kis kiállítás a róla elnevezett művelődési házban. Élete alkonyán itt élt Csergezán Pál, neves állatfestő, grafikus és illusztrátor, amire a faluval határos erdőben, az Anna-laki erdészház közelében álló síremléke, valamint a Nagy-Kopasz tetején álló Csergezán Kilátó emlékeztet.

Telki legmagasabban fekvő belterületi pontján épült a Telki Panoráma Pont, ahonnan körkörös kilátás nyílik a teljes Zsámbéki-medencére és a Budai-hegyekre. A falu másik végén pedig kirándulások kedvelt célpontja az Öreg Tölgy Tanösvény.